Huurtoeslag

Huurtoeslag berekenen

Hoe je huurtoeslag berekenen en aanvragen?
Maak gratis een proefberekening huurtoeslag!

Een huis huren kost veel geld, graag helpen we je woonlasten te verlagen. Mogelijk heb je recht op huurtoeslag, bereken hoeveel geld je met huursubsidie bespaart!

Wat is huurtoeslag
Huurtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage van de Nederlandse overheid. Deze toelage wordt ook wel huursubsidie genoemd en wordt (bij toekenning) via de Belastingdienst verrekend. Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hieronder voor wie deze subsidie is bedoeld, en hoe je huursubsitie aanvragen kunt.

Voor wie huurtoeslag mogelijk
Voor woning huurders die een aanmerkelijk deel van hun inkomen besteden aan het huren van een huis is huursubsidie bedoeld. Het is een bijdrage in de huurkosten voor huurders die aan de voorwaarden voldoen.

Huurtoeslag berekenen
De hoogte van huursubsidie is afhankelijk van meerdere factoren en wordt jaarlijks bijgesteld. Zo zal de huurtoeslag 2012 afwijken van hoogte en voorwaarden van huurtoeslag 2013, bereken het verschil direct online.

Of je recht hebt op toeslag hangt af van je woonsituatie en inkomen. Om de hoogte van je huurtoeslag te berekenen heb je de volgende gegevens bij de hand nodig:

  • Woon je alleen?
  • Woon je samen met partner of medebewoner(s)?
  • Wat is je leeftijd?
  • Hoeveel huur betaal je?
  • Welk soort huis huurt je (vrijstaand, 2/1 kap, tussenwoning, appartement, enz.)
  • Wat is je inkomen? (verzamelinkomen per huishouden)

Aan de hand van deze gegevens is snel huursubsidie aanvragen eenvoudig mogelijk.

Huurtoeslag aanvragen
Op de website van de belastingdienst kan huurtoeslag aanvragen online. Maar wanneer je liever een aanvraag op papier invult is dat ook mogelijk, vraag deze gratis telefonisch aan bij de belastingtelefoon (T 0800 – 0543).

Proefberekening huurtoelag
Voordat je definitief subsidie gaat aanvragen wil je natuurlijk weten of je voldoet aan de voorwaarden huurtoeslag. Hiervoor kun je vrijblijvend en anoniem een proefberekening huurtoeslag invullen. Zo weet je direct ook of je aan de huurtoeslag grens voldoet.

Op de Belastingdienst website kun je hier een proefberekening huurtoeslag maken.
Vul alle vragen altijd naar waarheid in en doorloop de proefberekening stap voor stap. En weet zo snel of je voor huurtoeslag in aanmerking komt of niet aan de voorwaarden voldoet. Als je wel voor toelage in aanmerking komt, zie dan gelijk hoeveel geld je als bijdrage in de huur kunt verwachten.

Huurtoeslag aanvragen
Als uit de proefberekening huurtoeslag blijkt dat je voor vergoeding in aanmerking komt, kun je de huursubsidie gelijk aanvragen. Dit kan online door met DigiD in te loggen op de Belastingdienst site. Aan de hand van de hierboven reeds genoemde informatie doorloop je de stappen voor het ontvangen van huurtoeslag.

Tip; Recht op huurtoeslag? Dan is meer geld besparen mogelijk, kijk snel of je aanspraak maakt op zorgtoeslag aanvragen!

“Verlaag je woonlasten met huurtoeslag aanvraag en zorgtoeslag”

Hiermee wijzen we je graag op de mogelijkheden om betaalbaar te huren voor goedkoop wonen. Naast subsidies aanvragen als huurtoeslag is er nog meer mogelijk om betaalbaar te wonen. Voor echt goedkoop huren en voordelig wonen kijk je op deze site!