Particulier huren

Om verschillende redenen kun je ervoor kiezen een particuliere woning te huren.

Als je bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting, niet wil of kan wachten op de wachtlijst die een woningbouwvereniging vaak (verplicht) hanteert, of omdat simpelweg het aanbod buiten particuliere niet helemaal aan je wensen voldoet.

Naast de voordelen van Particulier huren zoals snelle beschikbaarheid zijn er ook enkele nadelen waarvan het goed is deze te weten. Denk hierbij aan een hogere huurprijs, geldende voorwaarden en soms onbetrouwbare verhuurders. Ook wel huisjesmelkers genoemd, verhuurders die het allemaal niet zo nauw nemen met de regelgeving.

Wanneer je jezelf goed inleest ben je prima voorbereid om een woning of kamer huren van een particulier, zonder extra risico. En bij goed zoeken mogelijk zelfs zeer goedkoop, denk bijvoorbeeld ook eens aan Antikraak wonen. Particulier huren kan je woongenot op verschillende manieren zeer sterk verhogen!

Andere alternatieven voor goedkoop wonen en besparen staan bij aanbevelingen »

Voordelen particulier huren

Enkele voordelen zonder hierin volledig te willen zijn:
- Het veelal ontbreken van wachtlijsten in Vrije Sector Huur
- Alleen een kamer huren is soms ook mogelijk
- De verhuurden kan bepalen aan wie hij wel en niet wil verhuren Je bent in directe onderhandeling met de eigenaar of zijn huurbaas (bij een ”slechte verhuurder” kan dit ook nadelig zijn)
- Keuze uit luxe appartementen en hoge afwerking Seniorenwoningen
- Ook bij particulier huren is huurtoeslag soms mogelijk
- Voor groot onderhoud als een Nieuw dak en Badkamer renovatie wordt gezorgd
- Prijs is mogelijk onderhandelbaar
- Eigen verbeteringen in overleg mogelijk, bijvoorbeeld een Schutting plaatsen
- Fraaie panden op bijzondere locaties huren mogelijk
- Wonen in een fraaie wijk als Wonen Zuid met vaak voornamelijk woningeigenaren

Nadelen particulier huren
Mogelijke nadelen van particuliere woninghuur:
- Particulier een woning huren is vaak duurder dan goedkope sociale huisvesting
- Let op wel contract je tekent, laat het bij onvoldoende kennis op dit vlak (en bij twijfel zeker) juridisch screenen (of volg een juridische cursus thuis)
- Particulier huren is iets minder beschermd dan huren van een WBV, dit hoeft overigens niet nadelig te zijn, wel ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de overeenkomst die je aangaat. Lees zeker ook het volgende om je goed voor te bereiden op het particulier huren van een woning.
- Verhuurder heeft commercieel doel, kamerverhuur jongeren gecombineerd met Senioren woning verhuur is geen uitzondering.
- Woningverbeteringen als een nieuwe Dakkapel plaatsen verhoogt de huurprijs sterk
- Voor de prijs van particulier huren is een Woning kopen ook mogelijk

Waar vind je een particulier te huren woning?
Een particuliere huurwoning vinden kan op verschillende manieren. Zo zijn er makelaar die je hiermee kunnen helpen, zijn er hier bedrijven in gespecialiseerd die hierin bemiddelen en kun je online zoeken. Gebruik deze woning zoeken tool voor het actuele huuraanbod en bezoek de website over Vrije Sector Huurwoningen.

Maar laat ook in je eigen privé omgeving weten dat je een woning zoekt en let op kleine advertenties in plaatselijke huis aan huis kranten en geplaatste advertenties in bv de plaatselijke supermarkt. Bekijk ook de geboden mogelijkheden van diverse websites.

Woonplaatsen met veel Particulier huren woningen
- Amsterdam, Utrecht, Haarlem en regio Den Haag
- Zwolle, Enschede en plaatsen rondom Deventer
- Rotterdam, Delft en Dordrecht (ook veel Goedkope Huurwoningen)
- Noord Nederland; Groningen, Leeuwarden, Heerenveen en Assen
- Arnhem, Ede, Nijmegen en Tilburg
- Lelystad en Dronten in Flevoland

- Breda, Oss, Den Bosch en heel Noord Brabant

Er is ook nog een manier van goedkoop wonen (alleen een Tent Huren is goedkoper) waaraan je misschien niet direct denkt. Kijk voor informatie op Deze Antikraak Wonen Website>>

Waarop speciaal te letten bij particulier huren?
Let altijd, maar zeker bij particulier huren, ook op de volgende zaken:
- Wat is de huursom en valt deze binnen het wettelijk maximum (puntensysteem huurwoningen is van toepassing)
- Hoe gaat het met huurprijs indexering, bv jaarlijks een huurverhoging
- Hebt u mogelijkheid tot huursubsidie
- Voor hoelang ga je de huurovereenkomst aan en heb je recht op verlenging
- Is extern Verbouwen van het huis toegestaan of alleen intern
-Betreft het een standaard huurovereenkomst of is dit maatwerk
- Wat valt er wel en niet binnen de huurprijs (Gas, water en licht met tussenmeter of inclusief)
- Hoe wordt gas water en energie berekend? Wat is gebruikelijk in Vrijesecor huur
- Zijn er bijkomende  extra kosten als bv servicekosten, eigen bijdragen voor vereniging van eigenaren (VVE)
- Is er sprake van een VVE (hierover lees je zo meer)
- Rekent een eventuele tussenpersoon bemiddelingskosten, en zo ja hoe hoog zijn deze en wie betaalt deze wanneer?

Is er een vereniging van eigenaren (VVE)
Wanneer je kijkt naar een appartementencomplex, is er vaak sprake van een vereniging van eigenaren (VVE). Als huurder heb je hier waarschijnlijk niet direct iets mee te maken, maar mogelijk ook wel. Het gaat om jouw nieuwe woonomgeving, een VVE is hierop wel direct van invloed.

Een actieve vereniging heeft de zaken op orde, zo is het onderhoud goed geregeld en zijn er geen financiële achterstanden. Er wordt gespaard zodat er budget is voor toekomstig onderhoud zoals Nieuwe dakbedekking of opwaardering met Vloerisolatie. Het pand blijft zo in goede staat van onderhoud, dit komt een prettige leefomgeving te goede.

Weet wie er in deze vereniging zit, vraag bij wie je hierover vragen kunt stellen en weet wat de vereniging voor eisen stelt. Vaak is er iets geregeld over het wel of niet mogen toepassen van harde vloerbedekking en bepalingen mbt bijvoorbeeld afval en het houden van huisdieren. Ook de vrijheid van Zelf een schutting plaatsen is door de VVE bepaald. Alles over onroerend goed en makelaardij Opleidingen zijn op internet te vinden.

Allemaal punten overigens ook bij huren van een woningbouwvereniging van toepassing zijn, echter moet je er als particulier huurder mogelijk zelf wat beter op letten. Je hebt wel recht op huurbescherming, maar er is bij particulier huren niemand verplicht je hierop te wijzen. Wij doen dat wel, bij deze ben je hiervan dus op de hoogte!

Maximale huurprijs bij particulier huren
De maximale huurprijs is in Nederland per wet middels een puntensysteem vastgesteld. De officiële benaming voor dit puntenstelsel is ”woningwaarderingsstelsel”. Met een mix van grootte, oppervlakte en aanwezige voorzieningen is de officieel maximaal te hanteren huurprijs te bepalen. Wanneer de verhuurder hier boven zit, kun je dit aanvechten. Verstandig is om vooraf aan het tekenen van het huurcontract tot een goede maandhuur tot ieders tevredenheid te komen.

Bij compleet ingerichte huurhuizen en gemeubileerde kamers, dus inclusief stoffering en meubilair gelden andere regels. Bedrijven en de overheid maakt hier vaak gebruik van voor tijdelijke huisvesting van expats en diplomaten.

Huurtoeslag en particulier huren
Ook wanneer je particulier huurt, kun je mogelijk aanspraak maken op huursubsidie. Dit is onder andere afhankelijk van je (gezamenlijke) jaarinkomen en ”eigen vermogen toets”.

De gezinssamenstelling, boedelverdeling en het eigen vermogen kun je in een Samenlevingsovereenkomst laten vastleggen. Dit is een vorm van Geregistreerd partnerschap dat officieel door de Notaris opgesteld wordt. Een prima alternatief voor wie geen huwelijk wenst maar zaken aangaande wonen en nalatenschap wel Goed geregeld wil hebben.

Voor meer informatie over gesubsidieerd wonen kun je vinden op deze huurtoeslag pagina of terecht bij de overheid of plaatselijk informeren bij bouw en woningtoezicht van je (nieuwe) gemeente.

Voorwaarden bij particuliere verhuur
Een verhuurder van een studentenkamer of eengezinswoning voor particuliere verhuur moet afhankelijk van de huurprijs in bezit zijn van een huisvestingsvergunning. Wanneer de huur onder een bepaalde prijs valt (deze wordt jaarlijks vastgesteld en ligt “momenteel iets boven € 550,-) moet de verhuurder beschikken over een huisvestingsvergunning van de gemeente. Je persoonlijke situatie dient binnen deze huisvestingsvergunning te vallen en is dus ook voor jou als huurder van invloed. De gemeente kan hierin voorwaarden stellen aan haar (nieuwe) inwoners.

Sociale huurwoningen
Sociale huisvesting is ontstaan uit de gedacht om betaalbare huisvesting voor iedereen beschikbaar te stellen. Het is een gesubsidieerde woonvorm om ook minder financieel draagkrachtigen ook van goede maar goedkope huisvesting te kunnen voorzien. Naast Anti Kraak Wonen is dit een goedkoopste woonvorm. De uitvoering van dit huurbeleid is in handen van woningbouwverenigingen. Onderdeel van dit beleid is dat de huurder via de gemeente in bezit moet zijn van een huisvestingsvergunning.

Iedereen kan extra geld verdienen met deze eenvoudig toe te passen bespaartips »

Hiermee handhaaft de gemeente wachtlijsten en kunnen sturing geven aan eventuele bevoorrechte posities middels urgentie-criteria. Bij particulier huren ligt dit, zeker in de hogere prijsklasse, allemaal wat meer buiten de invloedssfeer va de gemeente. Vergelijk bij duur huren de prijs ook eens met een woning kopen kosten. En lees ook eens deze huizenveiling informatie als alternatief voor duur particulier huren.

Bekijk ook het algemene overzicht met huis huren informatie.

“Een woning particulier huren is zeker een goed te overwegen optie!”

2 reacties op “Particulier huren

  1. Marije Putman op schreef:

    Wij (mijn tweelingzus) en ik zijn per direct op zoek naar een woonruimte in Enschede. We gaan studeren aan het Saxion in Enschede en we zouden daar dan ook het liefst in de buurt van willen wonen. De maximale huurprijs per maand is €750,- incl. Wij hopen dat jullie ons kunnen helpen!

  2. Sovay op schreef:

    Anti-kraak wonen zou ik sterk afraden. Je hebt weinig privacy en moet constant verhuizen, soms binnen 2 weken.