Woningruil

Woningruil huurwoning voor tijdelijk of permanent ruilen van je huis

Als een gedacht aan woningruil van je huis? Ook tijdelijke woningruil huurwoning moet je juridisch goed vastleggen!

Om vele redenen kan het ruilen van je woning voordelen bieden. Je gaat even ergens ander werken, heb tijdelijk een groter of juist kleiner huis nodig.

Tijdens de vakantie een periode aan woningruil doen is misschien ook een bijzonder vakantie idee. Zo kun je goedkoop een vakantie houden in eigen land of het buitenland. Ook kun je een bijzonder huis treffen bij woningruil.

Het is verstandig om woningruil juridisch goed af te dekken. Hiervoor zijn speciale woningruil contracten, deze kun je online downloaden. Een huis is een waardevol bezit, dan wil je weten wie er gebruik van maakt tijdens je afwezigheid. Anderzijds is het ook belangrijk een overeenkomst te hebben voor het huis waar je zelf een periode in verblijft.

Zo voorkom je discussies en hoge kosten achteraf als er onverhoopt gebreken zijn ontstaan. Bij directe ruil is dit al een lastige situatie, helemaal vervelend wordt het bij een woning driehoeksruil.

Regels bij woningruil huurwoningen
Bij woninruil huurwoning is het altijd verplicht toestemming te hebben van de huis eigenaren. De eigenaren va alle bij de ruil betrokken woningen moeten officieel toestemming geven voor de ruil. Beide huurcontracten worden beëindigd om vervolgens 2 nieuwe huurovereenkomsten opgesteld.

Wanneer een verhuurder niet aan woningruil wil meewerken, zijn er toch nog dwingende mogelijkheden. De huurder kan een medewerking aan woningruil afdwingen via de kantonrechter. Deze kijkt naar het huurdersbelang van de woningruil. Ook in belang van de verhuurder zal de kantonrechter controleren of de opvolger de huur financieel kan opbrengen.

Een andere mogelijkheid is dat de 2 huurders elkaars huurconract overnemen. Ook hierbij is instemming van de woningeigenaren nodig. De contracten komen uiteraard wel op naam.

Woningruil aanbod
Door heel Nederland is er grote behoefte aan woningruil. Zowel mensen met een huurwoning die willen ruilen als eigen woning bezitters. Enkele woningruil aanbieders vind je online. Dit zijn marktplaatsen die vraag en aanbod samenbrengen, inschrijven is gratis. Onderhandelingen, transactie overeenkomen en contractvorming moet je zelf regelen.

Meeste vraag en aanbod van woninrguil vind je in de volgende plaatsen:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Den Haag (‘s-Gravenhage)
  • Utrecht
  • Groningen
  • Almere
  • Eindhoven
  • Arnhem
  • Nijmegen
  • Amersfoort

Deze grote plaatsen van Nederland bieden de meeste keus aan huizen ruilaanbod. De kans op een geslaagde transactie is hier dan ook het grootst. Maar ook als je in kleinere plaatsen wil ruilen zijn er volop kansen.

Een actief woningruil aanbod is er in deze plaatsen:

- Hoorn
- Deventer
- Enschede
- Leeuwarden
- Hoogeveen
- Lelystad
- Delft
- Eindhoven
- Tilburg
- Breda
- Zaandam

Voor wie actief zoekt is er altijd wel een ruilpartner voor je woning te vinden.

Er komt dus nog wel een en ander bij woningruil kijken. Laat je juridisch goed bijstaan om om een nare ervaring en hoge kosten achteraf te voorkomen. Hiervoor een afspraak maken met een goede jurist kan online.

“Ook tijdelijke woningruil huurwoning moet je juridisch goed vastleggen”